Om friluftsskolen
Overnatting
Friluftsskolen foregår i utgangspunktet på dagtid, men siden overnatting ute er så viktig del av friluftslivet, anbefaler vi en overnatting.
Planlegging og tilrettelegging for overnatting vil være en viktig del av å ivareta det obligatoriske temaet i raste- og leirplass. Overnatting fordrer at deltakerne har liggeunderlag og sovepose. Det kan være en utfordring for noen, og en bør ha mulighet til utlån. Mange steder er det etablert utstyrssentraler som har liggeunderlag og soveposer.
Friluftsskolene vil gi god og nødvendig informasjon om klesskift, toalettsaker og eventuelt ekstra mat som evt trengs å ha med på tur.
Overnatting ute er en viktig del
av friluftslivet
Smittsom hjemlengsel
Erfaring fra friluftskolene opp gjennom årene har vist at hjemlengsel kan være en utfordring, noe som også lett kan være smittsomt. Derfor er det bestandig slik at det er tilstrekkelig antall ledere med på overnattingen. Hjemlengsel kan være vondt, men det er ikke farlig er mottoet vårt. Vi oppfordrer derfor flest mulig til å gjennomføre en overnatting. Om noen må reise hjem på natten, er det også selvfølgelig mulig.
Politiattest
Alle ansvarlige som deltar på overnattingen har politiattest.
Mat på tur
Det er naturlig at alle deltakerne får være med på en matlagingsgruppe i løpet av Friluftsskolen. Friluftsskolene legger vekt på tidlig å informere om menyen til deltakerne slik at vi kan finne gode løsninger i dialog med de som har matallergier.
Bål eller grill gir uendelige muligheter for å lage mat ute. Her kan mat grilles, vann kan kokes til te og annen varm drikke, suppe kokes, lapper stekes.
Friluftsskolene prøver også å finne mat ute i naturen og oppfordrer deltakere og ledere til å bruke høstingsheftet eller boken «Plukk, studer, spis – Turmat med Turbo» som inspirasjon. Se også ”Barn i friluft” og ”lek og lær” for flere tips og oppskrifter.
Bål eller grill gir
uendelige muligheter
for å lage mat ute